Alaeddin Camii

Alaeddin Camii
ŞEHRİN GÖBEĞİNE BİR ŞAHESER: ALÂEDDİN CÂMİİ
Câminin abanoz ağacından kündekârî tekniği ile yapılmış minberi Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliği şaheserlerinden.
Anadolu Selçuklu Devrinin en büyük ve önemli câmilerinden olan Alâeddin Câmii Konya’nın merkezinde yer alan Alâeddin Tepesi üzerinde inşâ edildi. Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında yapımına başlandı ve I. Alâeddin Keykubad zamanında tamamlandı (1221). İslâm mimarisi yapı tarzında inşâ edilen caminin üzeri ağaç ve toprakla örtüldü. Roma ve Bizans devirlerine ait kırkın üzerinde mermer sütun bulunan câminin abanoz ağacından kündekârî tekniği ile Ahlatlı Mengü Berti tarafından 1155 yılında yapılmış minberi Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin şaheserlerinden. Çinilerle süslü mihrabın önünde yine çini süslü maksûre kubbesi mevcut. Taç kapısında yapı ustası olarak Muhammed Bin Havlan el-Dımışkî’nin adı yazılı.
Câmi avlusunda Selçuklu sultanlarından I. Mesud, II. Kılıçarslan, I. Gıyâseddin Keyhüsrev, II. Rükneddin Süleyman, III. İzzeddin Kılıçarslan, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyâseddin Keyhüsrev, IV. Rükneddin Kılıçarslan ile III. Gıyâseddin Keyhüsrev’in mezarları bulunan türbe ile yanında yarım kalmış I. İzzeddin Keykâvus adına yaptırılmış ikinci bir türbe daha bulunuyor.
Yakınındaki restoran : Ata Kebap
Yakınındaki kafe : Camlı Köşk, Dede Bahçesi
Yakınındaki otel: Bera Otel
Yakınında görmek isteyeceğiniz yerler için lütfen linkimizi tıklayın.
Ayrıca sosyal medya kanallarından Konya’daki güncel gelişmeleri takip edebilir ve de youtube kanalımıza abone olup bizi izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCkPFXd5HAvv9p19zw81mO7w?view_as=subscriber